Labrador Eğitimi

labrador eğitimi

Labrador tuvalet itaat eğitimleri

Labrador yavru eğitimi, Labrador eğitiminde dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi, labradorun sahibinin isteği doğrultusunda karakterini hazırlıyor olmasıdır. Şöyle ki, labrador ırkını yavruluk dönemimde dilediğiniz takdirde çocuklarla ve diğer canlılarla dost bir şekilde yetiştirebileceğiniz gibi tamamen Onu asosyal bir kimlikle de yetiştirebileceğiniz gerçeğidir.

Her ne kadar av köpeği sülalesinden geliyor olsa da, bir miktar koruma güdüsü yapısında bulunmaktadır. Labrador retriever ailesi ile birlikte olmayı ve onlarla vakit geçirmeye bayılır. Çocuklarla olan ilişkisi tüm dünya da takdire şayandır. Labrador yavrusunu eğitirken tamamen doğal davranın, O köpek ırkları içerisinde eğitilebilirliği ve IQ su ile ilk 10 arasındadır. beyaz labrador

Labrador yavrusunun ailemize katıldığı andan itibaren, yemek saatleri, yasak odalar, yaşam alanı gibi konularda, doğru bir eğitim yöntemi  ile 1 hafta içerisinde kendi yaşam standartlarımıza adapte olmasını sağlayabiliriz, Yeter ki Onun bizi anlamaya çalışmasına müsaade edelim.

Labrador Yavru köpeklerin eğitiminde dikkat etmemiz gereken en önemli detay yavru köpeği sahibinin eğitmesi gerçeğidir. Kendi basit dünyasından, bizim karmaşık dünyamıza dahil olan yavru köpek  mutlaka bir sürü hatalar yapacaktır, aslında hata olarak tanımladığımız bu hareketler onun dünyasında gayet normal olan davranış kalıplarıdır.

Konuyu bir örnekle basitleştirmek gerekirse, Bizlerin dünyasında kapısında "wc" "tuvalet" gibi tabelaların oldukları odalarda tuvalet ihtiyacımızı gideririz. beyaz labrador

Bu bizim işçin normal olan bir davranıştır, Peki köpekler bu ihtiyaçlarını kendi dünyalarında tuvalet ihtiyaçları gelmesi durumunda ya daha önce ihtiyacını giderdiği bölgeye çişi ve kakasını yapacak ya da uygun yeni bir ortama yapacaktır, O nun dünyasında doğru olanda budur. Peki yavru köpek eve geldikten sonra ilk tepkimiz yoğun olarak "bu köpek her yere çişini kakasını yapıyor..." şeklinde neden oluyor o zaman?....

Sanırım anlatmaya çalıştığım Onun dünyasındaki yaşam kültürü ile bizim dünyamızdaki yaşam kültürümüz arasındaki farklılıkları görebildiniz. Mutlaka ki yavru köpek hata yapacak, ( O na göre hata olmayan davranışlar), önemli olan bizim hata olarak değerlendirdiğimiz bu davranışları kendi gözümüzden değil, O nun gözünden, O nun dünyasından bizim dünyamıza bakmaya çalışarak kendi dünyamıza adapte etmeye çalışalım. kahveverengi labrador

Sizlerden yoğun şekilde köpekleriniz ile ilgili gelen telefon ve mailler beni memnun ediyor. Lakin, aileye henüz katılmış bir yavru köpeğin istemeden bizim dünyamıza adapte olmaya çalışırken yaşadığı karmaşadan dolayı hemen telefona sarılarak "Hocam bu köpek geri zekalı, bu köpek bizi dinlemiyor, yapma dediklerimizi yapıyor, bu köpeği sahiplendirelim veya satalım acilen..." gibi saçma sapan telefonlara ve maillere çok kızıyorum. siyah labrador

Lütfen hepimiz bebeklik dönemimize dönelim, iki yıl boyunca çişinizi ve kakanızı nereye yaptınız?... Tabii ki altımıza ve iki yıl boyunca annelerimiz her gün defalarca altımızı temizlediler, bir gün olsun "bu bebek geri zekalı, bunu acilen elden çıkaralım evlat edindirelim..."  gibi şikayetlerde bulunmadılar. Peki o zaman sorun nerde, neden bizimle aynı dili konuşamayan ve farklı bir yaşam kültüründen bizim isteğimiz ile bizim yaşam kültürümüze kendi isteği dışında katılan bu yavrulara karşı ufak hatalardan dolayı tahammülsüzlük neden?

Şunu da hemen belirtmek istiyorum, Fiilen köpek eğitimi yapmıyorum, sizlerden gelen telefonlar ve mailler üzerine bilgim dahilinde yönlendirmelerde bulunuyorum. Ailemize katılan yavru köpeklerin adaptasyon eğitiminde başa çıkmakta zorlandığınız yahut başarılı olamadığınız noktalarda beni arayabilir veya mail atabilirsiniz (Mesai saatleri içinde gerek kendi yoğunluğum gerek telefon yoğunluğumdan dolayı bazen cevaplandırmalarda yetişemiyorum, bu durumda lütfen anlayış rica ediyorum).  

Köpeğimi Ne Zaman ve Nasıl Eğitirim?

Yavru köpeklerimizin aile içi adaptasyon eğitimleri, yavru köpeğin ailemize katıldığı andan itibaren sabır ve hoş görü ile yapılmaya başlanmalıdır. İtaat eğitimlerinin başlangıç dönemi 5 nci ayıdır. 5 aylık olmuş bir yavru köpeğin insan yaşı ve zekası ile, 12 yaşındaki bir çocuğun yaşına eşit bulunmaktadır (whiteley 1996).

Toplumda 1 köpek yaşının 7 insan yaşına eşit olduğu bilinmekte, Lakin bu kıyaslama genel anlamdadır. Köpekler 1 yaşına kadar çok hızlı büyüme ve gelişme sürecindedir. Aşağıdaki tabloyu incelediğinizde köpeğin ilk dönemlerinin insana oranla çok yüksek olduğunu göreceksiniz. Bazı yanlış bilgilendirme ve yönlendirmeler ile köpek sahibini, köpeğin itaat eğitimine başlaması veya eğitim görmesi için kennels'a bırakması için 1 veya 1,5 yaşın en doğru olduğu iddia edilir.

Eğitimin isminden de anlaşılacağı gibi itaat eğitimine 5 aydan itibaren başlanmalıdır. İnsan ile kıyasladığımız zaman 1 veya 1,5 yaşına ulaşmış köpek 15 veya 20 insan yaşına eşit olduğundan, 20 yaşındaki bir çocuğun ilk öğretime başlaması gibi bir olay ortaya çıkmaktadır.

Labrador itaat eğitimi

Eğitim, hepimizin ilk öğretimden, üniversite yıllarımıza kadar olan öğrencilik hayatımızı hatırladığımızda hocalarımızın bizlere yaklaşımı ve konu öğretim yöntemlerini hatırlayıp, bazı hocalarımızdan dersleri severek ilgi ile takip edip nasıl kolay öğrendiğimizi, bazı derslerde ise zil saatine endeksli kronometre çalıştırdığımızı hatırlarız.

Eğitici, eğitmeye çalıştığı köpeği de aynı kendi öğrenim dönemlerinde olduğu şekilde yaklaşarak, O nun eğitimi esnasında strese girmesini engelleyecek konuların eğitimi ve köpeğin hafızasından uzun dönemler taze kalmasını sağlayacak ödül programları ile takviyeli (itaat ve hafif görev eğitimlerinde kesinlikle yiyecek ödül programı kullanılmamalıdır.) eğitim uygulanmalıdır. Eğitimin, iletişim olduğunu ve köpeklerimizin eğitim sonunda birer pilli robot olmayacaklarını unutmayalım.

Özellikle eğitimine başladığımız köpeğimizin, ırk özelliklerini her zaman göz önünde bulunduralım. Bir chow chow ırkı ile, bir golden retriver ırkının eğitimleri aynı ödül programı ile olmayacağı gibi, eğitim süreleri de ırk özelliklerinden dolayı farklı olacaktır. Bizler ailemizi ve sevdiklerimizi nasıl anlayarak onları ve kendimizi mutlu ediyorsak, Köpeğimiz de tek dünyası olan bizleri anladığı ve kendini anlatabildiği zaman mutlu olacaktır.

Bizimle birlikte yaşayan Pekingess ırkı 7 yaşındaki köpeğimiz, akşam yemeğinden yaklaşık 2 saat sonra, yıllardır yanından ayırmadığı oyuncak köpeğini yatağından alarak salona, bizlerle 10-15 dk. oynamak için getirir. O köpeğini getirdiği zaman 10-15 dk. kadar oyuncak köpeği ve kendisi ile tüm aile oynamaya çalışırız. Oyunun başlama zamanını ve bitim zamanını kesinlikle kendisi belirler, oyun isteği bitip yorulduğu an, oyuncak köpeğini ağzına alarak yatağına götürür.

Huzurlu ve mutlu bir şekilde başını oyuncak köpeğine yaslayıp kıvrılarak uyur." Burada anlatmaya çalıştığım örnekli konu, Biz köpeğimizin oyun başlama saatine ve oyun bitim saatine saygı gösterip, Onu anlayarak Onun mutlu olmasını ve dolayısı ilede bizim mutlu olmamızı sağlıyoruz.

Köpeğimizin yemek, oyun, istirahat, gezinti ve tuvalet gibi alışkanlıklar edinirken, zamanlama olayını bizim ve ailemizin muntazaman uygulayabileceği zaman dilimleri içinde özen gösterip sürekliliğini sağlamalıyız. Unutmayın ki, köpeklerin psikolojisi, biz insanlara göre daha istikrarlı ve daha oturmuş durumdadır (Ör.: Onlar sigara ve alkol kullanmazlar, intihar etmezler, kendine zarar vermezler...)

Liderlik Sorunu;

Köpeklerimizin yavruluk dönemlerinde bizlerin yaptığı hatalardan dolayı, evde liderlik kurmaya çalışmalarından dolayı yaşanan problemler: Bir çoğumuzun yavru köpeğin bizlerle ve birlikte yaşayacağımız ev ortamı ile tanışma döneminde yaptığımız hatalardan dolayı köpeğimizin karakter yapılanması döneminde egosentizm olarak adlandırılan baskın olma arzusu ve 1 yaşına doğru dominant agresyon özelliklerini maalesef görmeye başlarız.

Yavru köpekler sevimli ve şirin olmalarından dolayı, bizler ve çevremizdekiler tarafından yoğun ilgi vesevgi görürler. Yaptıkları bazı hataları, sevimli olmalarından dolayı affetmemiz onların kendilerini dünyanın merkezi olarak görmelerine neden olur (Ör.: Yerde duran bir çorabı alıp kaçması ve O nun ağzından bu çorabı almaya çalıştığımızda, bize hırlaması ve havlamasını sevimli olmalarından dolayı affetmemiz gibi...). İlerleyen dönemde aile içi liderlik (alfalık) çakışmasına girecektir. Kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken konu, Onlar büyüdüklerinde ısırmaları halinde 1 cm'e 50 kg. ile 3 ton arasında basınç uygulayabilecek bir çene yapısına sahip olacaklardır.

Ama şu da bir gerçektir ki hiç bir köpek sahibini isteyerek ısırmaz.Bu nedenlerden dolayı, yavru köpeğimizin bize ve ailemize motivasyon döneminde, sözlü ceza ve ödül programları ile doğru ve yanlışı ailenin liderine onlara, saygı ve güvenlerini kaybetmeden Onlar olmadığını öğretmek gerekir. Korkudan dolayı öğretilen bilgiler, Köpeğin korkmasına neden olan kişinin, öğrendiklerini uygulayacağı bölgede olmaması halinde, korku ortadan kalktığı için köpek öğrendiği doğru bilgileri yansıtmak istemeyecektir.

Saygıya dayalı ve doğru ödül programları ile yoğrulmuş bir bilgi birikimi ise, köpeğin her zaman öğrendiklerini rahatlıkla uygulamasını sağlayacaktır (Ör.: Evin lideri olan baba evde yokken, korkuya dayalı bir eğitim verilmiş olan bilgisini yerine getirmeyecek, Baba evde iken çıkması yasak olan tv. koltuğunun üzerine rahatlıkla çıkacaktır.). Ataerkil bir toplumda yaşamamızdan dolayı bu olumsuzlukları çocuklarımız üzerinde de yaşarız. Çocuğun yaptığı hata karşısında, evin annesinin "-akşam babana söylerim..." tehdidi ile çocuğa, korkuya dayalı bir ödül-ceza proğramı uyguladığını görürüz.

Öğreti Yöntemleri;

Köpeklerimize dış öğreti yöntemlerimiz: Öğretim yöntemlerini anlatmaya başlamadan önce, özellikle tekrar vurgulamak istediğim bir konu var. Köpek eğitimine başlamadan önce, eğitmeyi düşündüğünüz köpeğinizin ırk, karakter ve cinsiyet özelliklerini iyi bilmeniz ve bu bilginizi, köpek eğitim bilginiz ile sabır, hoşgörü ve çare buluculuk yetenekleriniz ile birleştirerek köpeğinize eğitimi sistemli bir şekilde yüklemeniz gerekmektedir. Bu konulara azami dikkat gösterdiğiniz takdirde, mükemmel derecede eğitilmiş bir köpeğiniz olacaktır.

Ödül Proğramları;

En güzel ödül, köpeğinizin yüzüne bakıp, Ona dokunarak içten bir "Aferin" kelimesidir, O size kuyruk sallıyor ise sizde ona gülümseyerek dokunun. toy poodle

İletişim

Labrador Eğitimi

05323438041

Tayfun Acar

Facebook Köpek Kulübü

Ana Sayfa

Türkiye Emlak | Toy Poodle | Tayfun Acar | Maltese Terrier | Cane Corso | Alman Kurdu | Border Collie | Süs Köpekleri